Randevu Hattı

05389670239

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS)

Kadınların yumurtalık yapıları doğuştan polikistik olabilir. Bu oran yaklaşık %10-15 arsındadır. Dolayısıyla ultrasonografide görülen bu yapı her zaman PKOS anlamına gelmez. Böyle yapıda olan birçok kişi normal düzende adet görebilir ve erkeklik hormonu androjen etkilerini yaşamayabilir, gebe kalmakta zorlanmayabilir.
PKOS tanısı aşağıdaki belirtilerden en az ikisinin olması durumunda konur:

PKOS BELİRTİLERİ NELERDİR?
 Düzensiz adet döngüsü:
 Oligomenore-amneore; Üreme çağında sağlıklı bir kadında 21-35 (nadiren 38) gün arasında adet döngüsü olmalıdır. Bu döngü ergenlikte 21-42 güne kadar değişebilir. 35 günden daha uzun sürmesi oligomenore olarak adlandırken, uzun süre hiç adet görmemek amenore olarak tanımlanır.
 Çok fazla androjen etkisi:
 Yüz ve vücutta erkek tipi tüylenme (hirsutizm)
 Bazen de ciddi akne oluşumu, erkek tipi kellik veya saç dökülmesi
 Ultrasonografide polikistik yumurtalık görünümü:
 Bir veya iki yumurtalığın normalden büyük olması ve içinde özel yapıda yerleşmiş çok sayıda kistik yapı olması

PKOS’A YOL AÇABİLEN SEBEPLER NELERDİR?
 İnsülin direnci: Pankreas tarafından üretilen ve kan şekerimizi düzenleyen insüline karşı doku direncinin yüksek olması ve kan şekerinin yüksek olması erkeklik androjen seviyesinde de yükselmeye yol açar. Bunun sonucunda erkek tipi tüylenme ve / veya saç dökülmesi, akne, yumurtlama bozukluğu, adet döngüsünde gecikme, obezite gibi problemler ortaya çıkabilir.
 Düşük dereceli kronik enflamasyon: Vücutta uzun süren (kronik) ve düşük dereceli inflamasyon (yangın) polikistik yumurtalıklarda androjen üretimini tetikler ve yıllar içinde kalp-damar hastalığı, obezite, diyabet gibi hastalıklara da yol açabilir.
 Kalıtımsal: Ailede PKOS varlığı da risk faktörlerindendir.
 Aşırı androjen: Hem yumurtlama bozukluğuna hem de erkek tipi tüylenme, saç dökülmesi ve akneye yol açar.

PKOS UN İSTENMEYEN SONUÇLARI NELERDİR?
 İnfertilite (kısırlık)
 Gebelik diyabeti ve hipertansiyonu
 Düşük veya erken doğum
 Karaciğer yağlanması
 Metabolik sendrom: Yüksek kan şekeri, hipertansiyon, yüksek kolesterol veya trigliserid
 Tip 2 diyabet veya prediyabet
 Uyku apnesi
 Depresyon, anksiyete, yeme bozukluğu
 Rahim kanseri…

PKOS KISIRLIK YAPAR MI?
PKOS ta her ay düzenli yumurtlama olmaması, insülin direnci ve androjen yüksekliğinin rahmi etkilemesi sonucu döllenen yumurtanın yerleşiminin bozuk olabilmesi vb gibi sebeplerle gebe kalmakta bazı zorluklar görülebilir. Burada özellikle hastalığın şiddeti önemlidir. PKOS a neden olan kök sebepler ortadan kaldırıldığında
gebelik de çoğunlukla yardıma ihtiyaç duyulmadan elde edilebilir.

İntegratif Yaklaşım

Günümüzde PKOS tanısı sonrası genç yaş kadınlara çoğu zaman şikâyetlere yönelik medikal tedaviler başlanmakta ve kök nedenlere yönelik terapiler planlanmamaktadır. Oysa PKOS tamamen kronik inflamasyon ve insülin direnci nedenli bir hastalıktır ve bozulan dengenin zihin-beden-ruh ekseninde yeniden inşası mümkündür. Bunun için öncelikle detaylı integratif hasta değerlendirmesi ve muayenesi sonrası geniş hormonal durumu da içeren kan ve gereğinde idrar testleri istenir. Sonrasında sonuçlarla birlikte hasta ile çalışma planı çıkartılır ve PKOS un nedenlerini ortadan kaldırabilecek integratif tedavi ve o anki şikayetleri giderebilecek modern tedavi protokolleri birlikte hazırlanır. Bu planlar uyup uymadığı en az 3 ay boyunca takip edilir. İlk 3 ay çok kritiktir, motive olan hastaların çoğunda adet düzeni ilk 3 ayda geri döner, şikayetlerin çoğu azalır.

PKOS un tedavi planı kişiye özgü yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İçerik Güncelleme Tarihi : 13.05.2023


Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!