Randevu Hattı

05389670239

İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma



20 yaş üstü kadınların %15’inde, 65 yaş üstü kadınların ise %50’sinde görülebilen istemsiz idrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sağlık problemlerinden biri olarak tanımlanır.

KAÇ ÇEŞİT İDRAR KAÇIRMA OLABİLİR?

*  Stres tipi idrar kaçırma: 50 yaş altı kadınlarda daha sık görülen stres tipi idrar kaçırma; öksürme, hapşırma, gülme ve ıkınma gibi durumlarda istemsiz bir şekilde ortaya çıkabilir.

*  Sıkışma tipi idrar kaçırma: İleri yaş kadınlarda daha fazla görülen bir idrar kaçırma tipidir. İdrara çok sıkışık hissetme ve acil idrar yapma isteği ile birlikte görülen bu tip idrar kaçırmaları mesane anormallikleri veya nörolojik hastalıklar sebep olabilir

*  Taşma tipi idrar kaçırma: Mesane kaslarının yeterince çalışmadığı veya mesane çıkışını daraltan tümör ya da taş varlığı gibi durumlarda görülen bir idrar kaçırma tipidir.

*  Fonksiyonel idrar kaçırma: Romatizmal hastalıklar ya da felç gibi hareket kısıtlılığı olan hastalarda görülen bir idrar kaçırma tipidir. Harekete geçerek tuvalete gitmeyi engelleyen düşünce ve bilinç bozukluğu (bunama, merkezi sinir sistemi hastalıkları vb) gibi hastalıklar neden olabilir.

* Sürekli idrar kaçırma: Mesane veya alt üreme sistemi ameliyatlarına ya da kanser tedavisi sırasında uygulanan radyasyon tedavisine bağlı ortaya çıkan mesane ve vajen arasındaki anormal açıklıklardan (fistül) sürekli idrar gelebilir.

*  Sistematik hastalıklara bağlı idrar kaçırma: Mesane kaslarının düzenli kasılmasını etkileyebilen merkezi sinir sistemi hastalıkları (Parkinson hastalığı, omurilik yaralanmaları, kafa içi basınç artışı gibi), idrar yollarını mekanik olarak etkileyen veya yapısını bozan komşu organ kanserleri, yapısal bozukluklar (fazladan üreter, üretral divertikül) veya diyabetes mellitus gibi sistemik hastalıklara bağlı idrar kaçırmadır.

*  Geçici tip idrar kaçırma: İdrar yolu enfeksiyonları, çeşitli ilaçların kullanımı (bazı hipertansiyon, alerji, depresyon ve psikoz ilaçları, östrojen içeren ilaçlar, sakinleştiriciler, ve kas gevşeticiler), fazla alkol, kafein tüketimi gibi durumlara bağlı geçici idrar kaçırma olabilir.

*  Karışık tip idrar kaçırma: Karışık tip idrar kaçırma ise hem stres hem de sıkışma tipleri ile birlikte görülür.

İDRAR KAÇIRMA NEDENLERİ NELERDİR?

*  Genetik faktörler
*  Menopoz
*  İleri yaş
*  Çok sayıda normal doğum
*  Üreme organlarındaki sarkıklıklar
*  Vajinal operasyonlar
*  Vjinal radyasyon
*  Fazla kilolar
*  Depresyon
*  Sigara
*  Alkol
*  Fazla kafein tüketimi

İDRAR KAÇIRMA NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

* İstemsiz idrar kaçırmaların aniden başlamışsa

*  Kanamalıysa

*  Hastada karın ağrısı varsa hiç vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora görünmek gerekir.


İDRAR KAÇIRMA HANGİ BAŞKA PROBLEMLERE YOL AÇABİLİR?

Bununla birlikte de depresyon, anksiyete, toplumdan soyutlanma, iş gücü kaybı, tekrarlayan genital mantar, selülit gibi yumuşak doku enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

İDRAR KAÇIRMAYA İNTEGRATİF YAKLAŞIM

Kadın hayatının en sıkıntılı sorunlarında biri olan idrar kaçırma için başvuran hastamızın detaylı öyküsünün alınması sonrası fizik muayenesi yapılır. İdrar kaçırmaya
yönelik özel ürolojik incelemeler gereğinde üroloji uzmanı ile istişare edilir ve istenir. Yine gereği halinde görüntüleme teknikleri başta ultrasonografi olmak üzere, bazen manyetik rezonans vb istenir. İdrar kaçırma tipi ve ona eşlik eden jinekolojik problemler tespit edildikten sonra hastaya integratif  planı hazırlanır. Bu planda; operasyonlar ve bazı geleneksel - alternatif yöntemleri ( sağlıklı beslenme, nefes egzersizi, pelvik taban egzersizi, zihin-beden terapileri vb) yer alabilir.


 
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İçerik Güncelleme Tarihi : 13.05.2023

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!