Randevu Hattı

05389670239

Gebelik Haftası Hesaplama

Gebelik Haftası Hesaplama

Gebelik haftası son adet tarihine bağlı olarak hesaplanır. Dolayısıyla döllenme yaşı veya embriyo yaşından farklı olarak en az 14 gün daha büyük olarak hesaplanır. Gebelik haftasıideal olarak gebeliğin 22. Haftasına kadar tayin edilmelidir ve hafta hesabı klinik olarak veya ultrasonografi ile yapılabilir:

Klinik hesaplamalar:

1. Naegele kuralı: Son adet tarihine 7 gün eklenir ve 3 ay geri gidilir ve tahmini 40 haftalık doğum tarihi hesaplanır, bu hesaba göre de şu anki tarihteki haftası bulunur. Adet düzensizliği olan, emziren veya menopoza yakın olan kadınlarda hata oranı çok yüksektir.

2. Rahim büyüklüğüne göre: Rahim yüksekliği 12 haftada pubik kemik hizasında, 20 haftada göbek hizasındadır. Çok kullanışlı bir yöntem değildir.

Ultrasonografi ile hesaplama:

1. Gebelik kesesi, transvajinal ultrasonografide en erken 4.5 haftada görülür. Kese içinde yolk kesesi 5. gebelik haftasında, fetal kalp atımı ise 5.5 haftada belirir.

2. İlk üç aylık dönemde (ilk 14 hafta) en ideal ölçüm CRL adı verilen baş popo mesafesine göre gebelik haftası hesabıdır. CRL ‘ye göre hesapta gebelik haftası 5 ile 7
gün arasında farklı çıkabilir.

Sonraki üç ayda (14-28) haftada ise BPD adı verilen fetal başa ait bir çap ölçümü hesap için idealdir. Buna göre de gebelik haftasında iki haftaya kadar farklılık tespit
edilebilir. Genellikle BPD, HC baş ölçüleri ve FL bacak ölçüsü ve AC karın çevresi ölçümü kombine olarak kullanılır.

3. İkiz gebeliklerde de aynı ultrasonografik ölçümler kullanılır, bebekler arası fark varsa büyük olan fetüse göre hesap önerilir.

4. Doğal yolla değil de yardımcı üreme yöntemi ile olan gebeliklerde hesap biraz daha farklıdır. Transfer edilen embriyonun gününe göre (3. veya 5.) hesaplama değişir ve son adet tarihine g,tam uyum göstermez.




İçerik Güncelleme Tarihi : 13.05.2023

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!