Randevu Hattı

05389670239

Anormal Vajinal Kanama

Anormal Vajinal Kanama

Anormal vajinal kanama nedir?



Rahimin (uterus) her adet (mens) döngüsünde kanayan ve dökülen tabakası endometriyumdur. Adet kanaması normalde 21-35 gün aralığında olmalıdır. Bu ergenlikte veya menopoz öncesi dönemde 12-42 güne kadar da değişebilir. İki adet kanaması arasında en az 13-14 günlük temizlik dönemi bulunmalıdır. Normal şartlar altında adet kanaması 80 ml yani en fazla 5 yemek kaşığı miktarını aşmayacak şekilde olmalıdır. Diğer bir değişle, konulan bir ped en az 2 saat dolmamalıdır ve gece yatak veya gündüz kıyafet kirlenmemelidir. Süresi en fazla 10 (on) gün olmalı ve iki adet arası temizlik döneminde asla lekelenme dahi kanama olmamalıdır.

Anormal vajinal kanamalar, yukarıda sayılan özelliklerin dışında olan düzensiz, fazla miktarda veya uzamış kanamalardır Vajenden dışarı gelen her türlü anormal kanama, yukarıda sayılan normal adet özelliklerinin dışında gerçekleşen rahim içi kanamaları başta olmak üzere, disfonksiyonel veya yumurtlama problemlerine bağlı, rahim duvarı problemleri (myom, polip, kanser vb) rahim ağzı hastalıkları (enfeksiyon, kanser vb), yumurtalık sorunları (kist, tümör vb), tüp problemleri (hidrosalpinks, tüp iltihab vb), vajen duvarı (vajen kanseri) gibi problemlere bağlı veya gebelik kaynaklı olabilir. Ve kesinlikle ivedi bir biçimde tetkik edilmeli ve integratif yaklaşımla tedavi edilmelidir. Jinekolojik kökenli anormal vajinal kanamalar kadın hayatının dönemlerine göre farklı
sebeplere dayanır:

1. Çocukluk dönemi vajinal kanamaları; yabancı cisim, irritasyon, travma, enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu ve cinsel istismara bağlı olabilir

2. Ergenlik dönemi vajinal kanamaları; adetin ilk 2-3 yılında yumurtlama bozukluğuna ve üreme sisteminin ve hormone düzeninin henüz olgunlaşmamaış olmasına bağlı anormal adet kanaması olabilir. Bunun dışında enfeksiyon, gebelik, kanama bozukluğu, sistemik hormonal veya genetic hastalıklar veya cinsel istismara bağlı olabilir.

3. Menopoz öncesi dönem anormal kanamalar: Sıklıkla rahim kaynaklı myom, polip, adenomiyozis gibi patolojiler ve yumurtalık kistleri, üreme hormonları başta olmak üzere, tiroid (TSH) prolaktin, adrenal (böbrek üstü bezi) hormonlarındaki dengesizlikler, yumurtlama bozuklukları, gebelik, jinekolojik kanserler, rahim ağzı veya rahim başta olmak üzere üreme kanalı enfeksiyonları, kanama pıhtılaşma bozuklukları, kronik veya otoimmün tiroid, karaciğer veya böbrek hastalıkları, kullanılan hormone içeren ilaçlar (doğum control hapları, ertesi gün korunma hapları vb) veya rahim içi araçlar, cilt altı yerleştirilen implantlara bağlı olabilir.

4. Menopoz sonrası dönem anormal kanamalar: Son adetin üzerinden tam 1 yıl geçmesini takip eden dönemde oluşan damlama dahik her türlü kanama anormal sayılır. Bu dönemde en sık rahim iç tabakasının yaşlanması ev kuruması (atrofi), jinekolojik kanserler, polip veya miyomlar, rahim iltihapları veya kanama pıhtılaşma dengesini bozan ilaç kullanımı gibi sebeplerle olabilir.

Anormal vajinal kanamaya İntegratif Yaklaşım:

Hasta fonksiyonel tıp temelinde değerlendirilir, ve hem modern hem de geleneksel ve alternatif tıp yöntemlerinden hasta için en uygun, en güvenli ve en etkin olanını seçen ve planlayan integratif yaklaşım anormal vajinal kanamalarda kullanılır. Bu problemlere sebep olan altta yatan kök sebeplere yönelik de yaşa düzenlemesi, beslenme kontrolü, stres yönetimi, doğru ilaç veya takviye kullanımı ve diğer pek çok geleneksel tedavi yöntemleri de tedaviye eklenir.

Ülkemizin AIHM (Academy of Integrative Health and Medicine) sertifikalı ilk ve tek integratif tıp özel kliniğinde, yukarıda sayılan şekilde hasta değerlendirilmesi yapılmakta ve gerekli tetkiklerden sonra kişiye özgü integratif tedavi planı hazırlanmaktadır. 


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İçerik Güncelleme Tarihi : 13.05.2023

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!